Home :: Contact ::  Web ::  A.I.R.
RIC Residence Hall

 

First green dormitory in Rhode Island: LEED registered with the certification of Silver

The Robinson Green Beretta corp. (rGB) was hired by Rhode Island College (RIC) in January of 2004 to design a new residence Hall to house 367 new beds on the existing RIC campus. The 127,500 Sf Residence Hall completed in August of 2007 is the newest residence hall facility on the college campus in nearly 15 years, and the largest structure currently on campus. The new residence hall provides single and double bedroom occupancy apartments and suite style units housing four students each. The facility also houses student recreation space, study space and a new student life office suite.

Upon obtaining LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design) certification in May of 2008, the new residence hall became the largest LEED-certified building and first LEED-certified residence hall to successfully complete the certification process in the state of Rhode Island.

Principle sustainable design features include an air/vapor barrier to seal the building from drafts while making it more energy efficient and a high efficiency HVAC system which provides a combined cost saving of over $115,000.00/year (27% better energy performance than code). The residence hall was strategically placed based on the LEED reduced site disturbance requirement of 40 maximum clearance setback in order to maintain as much natural vegetation as possible. Over 56% of the trash from this project was recycled, totaling over 750 tons. A white Energy Star roof reduces cooling loads on the building, saving energy, while reducing the heat island effect created by black surfaces in urban environments. Over 27% of materials were supplied from within 500 miles of the project, thus reducing fuel used for transportation. 100% fresh air is delivered to each unit through a highly efficient heat recovery distribution system. All windows are also operable for added ventilation. Exposed colored concrete floors were used for improved maintainability without harsh chemicals. A green cleaning program is being utilized to maintain the facility. Finally, all indoor finishes are low volatile organic compounds (VOC) to ensure improved indoor air quality.

our two cents

Great news about a college facility going green... it’s just too bad that the building design has to be so bland. Maybe it was the school that steered the design that way, maybe it was the construction process, but we think it might be the fact that RGB did it. Their work has a certain blasé veneer to it. Other work by this firm includes The Westin, One Citizens Plaza, the Manchester Street Generating Station renovations, and the former GTECH headquarters (West Greenwich).

The information about each building grows as visitors let us know about their experiences. Did you or a member of your family work here? Did you grow up near it as a child? Let us know. All entries will be moderated and may be posted in an edited form. We will use your name unless you tell us otherwise. We will not make your email public.

Color 1 Color 2 Color 3